Zoals je weet woon ik op een prima plekje. Ik kan het goed vinden met mijn buren en we komen ook van tijd tot tijd bij elkaar. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet overal koek en ei is. Je ziet vaak zat programma’s op tv waarin buren elkaar bijna de hersens inslaan. Ik vraag me dan altijd af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Toen bedacht ik me dat het een leuk onderwerp zou zijn voor een blog: hoe voorkom je burenruzies! Ik behandel vandaag een aantal situaties waarin uiteindelijk een ruzie tussen buren kan ontstaan. Dus ga er maar even goed voor zitten en ontdek hoe je eenvoudig burenruzies voorkomt!

Tip 1. Irritaties gelijk uitpraten

Waar veel mensen de mist in gaan, is dat ze te lang met frustraties en irritaties rondlopen. Hierdoor kan een misverstand of een klein incident over tijd uit proporties groeien. Dan ben je dus eigenlijk al te laat. Het is dan een stuk lastiger om het uit te praten, gezien het zo uit de klauwen gelopen is. Daarom is het belangrijk om irritaties gelijk uit te praten, mits je jouw emoties onder controle hebt. Ga niet problemen met de buren bespreken als de emoties nog hoog zitten – daar heeft niemand wat aan. Kies eerder een moment uit om het gesprek aan te gaan. De kans is namelijk groot dat jouw buren niet doorhebben dat jij iets erg vervelend vindt. We kunnen elkaars gedachten niet lezen, daarom moeten we blijven praten.

Tip 2. Zoek naar oplossingen

Wij mensen hebben de neiging om in het negatieve te blijven hangen. Er gaat immers niets boven lekker klagen. Daar zijn vrijwel alle mensen pikeur in. Een beetje klagen af en toe is ook helemaal niet erg, maar het kan de sfeer uiteindelijk wel bederven. Stel, je bent de penningmeester van een Vereniging van Eigenaren. Dan moet jij ervoor zorgen dat de kas in orde is om het nodige onderhoud te doen. Dat betekent soms langs de deuren gaan om de nodige contributies in te zamelen. Over het algemeen gaat dat niet ten goede van de vriendschappelijkheid met de buren.

Gelukkig is er een oplossing hiervoor; een externe VvE Beheerder. De VvE Beheerder Amsterdam haalt het werk uit handen en zorgt dat alles goed geregeld is. Bovendien functioneert zo’n VvE Beheerder Amsterdam ook wel eens als conflictbemiddelaar. Ideaal als er dus al enige wrijving heerst in het pand. Net zoals een VvE Beheerder Amsterdam de oplossing is voor een VvE zijn er altijd wel oplossingen te vinden om burenruzies op te lossen of beter nog, te voorkomen!

Tip 3. Maak van tevoren duidelijke afspraken

Een andere goede manier om burenruzies te voorkomen is door met elkaar afspraken te maken. Dat geldt vooral om de evenementen waarbij overlast ervaart kan worden door de buurt. Het is natuurlijk sowieso netjes om even een kaartje door de brievenbussen te doen om de buren alvast op de hoogte te brengen. Woon je in een buurt waarin veel families met jonge kinderen zijn? Houd daar dan rekening mee. Maak bijvoorbeeld duidelijk afspraken tot hoe laat het lawaai buiten mag doorgaan. Je buren zullen het waarderen dat je rekening met hen houdt en jij kan zorgeloos genieten van je feestje!